Van de micro:bit zijn twee versies beschikbaar, versie 1 (V1) en versie 2 (V2). Versie 2 is nieuwer en heeft meer mogelijkheden, zoals een ingebouwd speakertje. Versie 2 is vooral te herkennen aan de gekartelde rand onder en het uitstekende spreakertje in het midden.
Let erop dat als je met versie 1 werkt je geen code kunt gebruiken waar bij staat dat het voor versie 2 is. Andersom kun je op versie 2 wel code gebruiken voor versie 1.
Voor het maken van de code zijn er twee mogelijkheden: Microsoft MakeCode en MicroBlocks.
Microsoft MakeCode
De meeste tutorials zijn geschreven voor MakeCode, en de mico:bits zijn hier op voorbereid.
Je maakt de code met blokken (net zoals bij Scratch), en daarna download je de code naar de micro:bit, die via een USB-kabeltje op de computer is aangesloten. Na het downloaden kan het USB-kabeltje worden losgemaakt, maar moeten er wel batterijen worden aangesloten.
Je kunt het vrij proberen op makecode.microbit.org
Raspberry Pi Projects
Op de site van Raspberry Pi Projects staan veel leuke lesjes om te leren werken met de micro:bit. Om te beginnen kun je het beste Kies een hobby of Tijd voor gekkigheid kiezen.
Er staan nog meer leuke lesjes op die site (waaronder de leerpaden, zie hieronder).
Leerpaden
Wil je eenvoudig beginnen en elke keer er wat bij leren? Dan kun je ook hierbij het leerpad van Raspberry Pi Projects gebruiken. Als je daar een account hebt aangemaakt, wordt er bijgehouden welke lesjes je al hebt gedaan, en kun je badges sparen! Je kunt ook zonder account werken. In plaats van online badges kun je ook stempels sparen op onze stempelkaart!
Je hoeft de lesjes in de leerpaden niet op volgorde te doen, je kunt er ook doorheen snuffelen en alleen de lesjes doen die je interessant vindt.
Andere sites
Een andere handige plek om te beginnen is de site van CoderDojo Leiden, waar een aantal opdrachten zijn geselecteerd, van makkelijk tot moeilijk.
Ook bij deze site hebben we een stempelkaart!
Ook op microbit101.nl staan veel leuke Nederlandse projectjes.
Werkblad pakken
Werk je liever van papier? Bij de dojo liggen micro:bit beginnerskaarten die je kunt gebruiken.
MicroBlocks
Met MicroBlocks hoef je de code niet steeds naar de micro:bit te downloaden, maar werk je rechtstreeks op de micro:bit zelf.
Let op! hiervoor moet de ‘firmware’ op de micro:bit worden aangepast. Vraag welke micro:bit je hiervoor kunt gebruiken!
Op de site van CoderDojo Tilburg staan een aantal werkbladen voor MicroBlocks.